Paratha’s zijn een van de meest populaire platte broodjes in de Indische subcontinent. Dat is erg goed te begrijpen want ze zijn enorm lekker. Deze platte broodjes vullen goed en wanneer je ze opeet, wil je niet dat er een einde aan komt.

Dit soort platte broden komen reeds voor in het Neolithicum. In het geval van het gebied waarin nu Noord-India en Zuid-Pakistan zijn gelegen, begon deze periode rond 7000 v. Chr.

Parathais een samensmelting van de woorden paraten atta, wat letterlijk lagen gekookt deeg betekent. Door immigranten van het subcontinent is het voedingsmiddel verspreid over heel de wereld. In Nederland is het een populair afhaalgerecht geworden sinds de emigratiegolven van Suriname naar Nederland in het midden van de jaren zeventig.

Meestal wordt de paratha gegeten met witte boter bovenop. Bijgerechten die heel goed bij paratha passen, zijn wrongel, gebakken ei, omelet, schapenvlees kheema (gemalen schaap gekookt met groenten en kruiden), nihari (een lamsschotel), jeera aloo (aardappelen licht gebakken met komijnzaad), daal en raita als onderdeel van een ontbijtmaaltijd. Het kan gevuld zijn met aardappelen, paneer , uien , qeema of chilipepers .

@shok’s Food zal het accent voornamelijk liggen op crêpes en paratha met ei. Dit laatste helemaal op eigen wijze bereid! Onze paratha komt helemaal tot zijn recht, doordat het ei meegebakken wordt op de paratha tijdens het bakproces. Het ei is gekruid met oosterse kruiden. Als finishing touch hebben we een (wel of niet pittige)mango chutney en yoghurtsaus die wel of niet erop gedaan kan worden naar ieders keus. En eventueel nog sla en of pepertjes.